Ваш надійний партнер та порадник
Написати нам
м. Львів, вул. Свєнціцького, 5, оф. 211

Нові правила для працевлаштування іноземців в Україні

27 вересня 2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій», яким було внесено низку змін до нормативних актів, що регулюють перебування іноземців в нашій державі, а також процедуру їх працевлаштування.

У цій статті піде мова про найголовніші із змін щодо використання праці іноземців в Україні.

 1. Запроваджено поділ іноземних працівників на категорії

Вказаний нормативний акт  передбачає поділ іноземців на категорії, в залежності від правової підстави їх працевлаштування в Україні, характеру виконуваної роботи, а також рівня винагороди за їхню працю.

Відтак, виділено «особливу категорію» працівників-іноземців, до якої відносяться:

- іноземні високооплачувані професіонали (працівники, із заробітною платою не менше 50 мінімальних заробітних плат);

-  власники або бенефіціари (контролери) іноземних компаній, створених в Україні;

- випускники вищих навчальних закладів, що увійшли до першої сотні у світових рейтингах;

- іноземці творчих професій;

- ІТ-професіонали.

 2. Встановлено можливість працевлаштування іноземця на декількох посадах

Роботодавцям надано право використовувати працю іноземного працівника на декількох посадах одночасно. Для цього необхідно отримати дозвіл на працевлаштування іноземця окремо для кожної з посад. Варто також наголосити, що законом передбачено можливість працевлаштування іноземця в різних роботодавців за умови оформення окремих дозволів на працевлаштування.  

Іноземні високооплачувані спеціалісти матимуть право працювати за сумісництвом на інших посадах  без необхідності оформлення додаткового дозволу.

Найманим іноземним працівникам дозволяється виконувати роботу тимчасово відсутнього працівника без отримання додаткового дозволу, при цьому строк  такого суміщення не повинен перевищувати 60 календарних днів на рік.

3. Скорочено перелік документів, що подаються для отримання дозволу

    Скасовано необхідність подачі  наступних документів :

  • довідки лікувального закладу, з засвідченням того, що особа не є хворою на алкоголізм, токсикоманію, наркоманію та інші інфекційні хвороби;
  • довідки МВС чи уповноваженого органу країни перебування про те, що іноземець не відбуває покарання за скоєння злочину та відносного нього не здійснюється кримінальне провадження;
  • довідки роботодавця про те, що посада, на якій застосовуватиметься праця іноземця чи особи без громадянства, не пов’язана з належністю до громадянства України і не потребує надання допуску до державної таємниці;
  • копії документів про освіту, окрім випадків працевлаштування іноземців-випускників вузів, що входять до першої сотні світових рейтингів.  

Важливим нововведенням є відміна необхідності звернення до територіального центру зайнятості із інформацією про попит на робочу силу  та доведення відсутності кваліфікованих працівників в Україні, що суттєво скорочує строки отримання дозволу.

Проте, до переліку необхідних документів законодавцем включено  копію проекту трудового договору (контракту) для усіх категорій працівників.

 4. Встановлено розмір заробітної плати іноземця

! Зверніть увагу,  законодавцем встановлено мінімальний розмір заробітної плати, який повинен сплачувати роботодавець іноземному працівнику.

-  5  мінімальних заробітних плат - іноземним найманим працівникам у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та певних навчальних закладах;

- 10 мінімальних заробітних плат - для всіх інших працівників.

Зазначена норма не поширюється на особливу категорії іноземних працівників.

 5. Збільшено строк, на який видаватиметься дозвіл

Термін дії дозволу збільшено для окремих категорій працівників.  Відтак, для особливих категорій іноземців та осіб без громадянства, а також для відряджених іноземних працівників, передбачено можливість отримання дозволу до 3-х років. Для всіх інших категорій працівників, дозволи видаватимуться на строк  не більше одного року.

 6. Плата за видачу та продовження дозволу

Важливою ініціативою, на яку варто звернути окрему увагу, є встановлення плати не лише за отримання дозволу вперше, але й за продовження його дії, тоді як зараз плата за продовження не стягується.

Законом диференційовано плату за видачу та продовження дозволу в залежності від терміну, на який він видаватиметься. Так, у випадку, якщо дозвіл видається на строк від 1 до 3 років, розмір плати становитиме - шість прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року; для дозволів,  строком від 6 місяців до року, – 4 прожиткових мінімумів, для дозволів, що видаються строком до 6 місяців, – 2 прожиткових мінімуми відповідно.

 7. Строки подачі та розгляду документів

Законом скасовано терміни до закінчення дозволу на працевлаштування, протягом яких необхідного звернутися до уповноваженого органу із заявою про продовження дозволу. Тоді як у відповідності до діючої процедури, роботодавець зобов’язаний подати документи не пізніше ніж за 20 та не раніше ніж за 40 днів до закінчення дозволу.

Строки розгляду документів для видачі дозволу і надалі становитимуть  7 днів, для продовження строки скорочені до 3 днів.

 

Якщо у Вас виникли питання стосовно порядку  працевлаштування іноземців в Україні, звертайтесь, наші спеціалісти з радістю допоможуть Вам.

profesional

Професіоналізм

Ми докладаємо максимум зусиль, щоб кожний наш Клієнт отримав позитивний результат від співпраці з нами.

dosvid

Досвід

В нашій команді працюють кваліфіковані адвокати з багаторічним досвідом роботи, які зарекомендували себе як професіонали своєї справи.

result

Об’єктивність

Ми не даємо порожніх обіцянок, ми реально оцінюємо ситуацію і обираємо найоптимальніший шлях для вирішення Вашої проблеми.

confidence

Конфіденційність

Ми забезпечимо максимальну конфіденційність та нерозголошення інформації, отриманої від кожного Клієнта. Ви можете нам довіряти!